Jouw Gezondheid

Het oestrogeen dieet kan overgewicht voorkomen

Posted on April 07, 2012 02:17 AM, in Jouw Gezondheid

Een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor het bereiken en behouden van je meest ideale gewicht. Er zijn echter nog andere factoren die je lichaamsgewicht beïnvloeden. Wetenschappers ontdekten recent dat de concentratie van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen haast even belangrijk is dan de juiste voeding en voldoende beweging. Bij een té hoge concentratie lichaamseigen oestrogenen, neemt je hongergevoel toe, waardoor je metabolmisme trager werkt. Op deze manier ontstaat overgewicht. Op wat moet je letten om je concentratie aan hormonen op het gewenste peil te houden?

 

 

Vrouwen in de menopauze hebben af te rekenen met een dalend oestrogeengehalte. Té streng diëten en/of ondergewicht heeft eveneens een vermindert oestrogeengehalte tot gevolg. Te streng diëten heeft voor gevolg dat je lichaam té weinig gezonde voedingstoffen krijgt. Het gaat daardoor trager werken om een maximum aan energie te besparen. Je lichaam zal je hongergevoel nog stimuleren, extra energie te kunnen opslaan.

 

Hart- en vaatziekten en diabetes

 

Wetenschappers legden reeds eerder het verband tussen oestrogenen en overgewicht. Je oestrogeen- receptoren bevinden zich overal in je lichaam. De twee receptoren die je gewicht kunnen beïnvloeden bevinden zich in je hersenen. Dit proces ligt aan de basis van de ontwikkeling van talrijke nieuwe geneesmiddelen, in hoofdzaak tegen levensbedreigende aandoeningen als een té hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en suikerziekte.

 

Voeding centraal

 

Je lichaam is in staat om in beperkte mate zélf oestrogenen te produceren. Verder levert ook je voeding extra oestrogenen, waarvan de concentratie ook door allerlei omgevingsfactoren waaronder de kwaliteit van de ingeademde lucht, het gebruik van bepaalde schoonmaakmiddelen en schoonheidsproducten de belangrijksten zijn. Het zijn deze lichaamsvreemde oestrogenen die volgens diëtisten je hormonenhuishouding ongunstig beïnvloeden en overgewicht kunnen veroorzaken. Voedsel rijk aan deze oestrogeenrijk veroorzaakt niet alleen overgewicht, het maakt je ook ziek. Het oestrogeen- dieet kan dit voorkomen.

 

Het oestrogeen dieet

 

Je oestrogeengehalte veroorzaakt dus niet alleen overgewicht, het ligt ook aan de basis van vele aandoeningen. De gevolgen van de menopauze op de gezondheid van vrouwen is er één van. Een té hoog oestrogeengehalte bij mannen zorgt voor prostaatklachten een een lagere spermakwaliteit. Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), een laag libido en vetophopingen kunnen dan weer het gevolg zijn van een té hoog oestrogeengehalte. Het oestrogeen dieet kan hier aan verhelpen. Bio- groenten en fruit, noten, bio- eieren en granen, allerlei vissoorten, bio- (magere) zuivelproducten en dan vooral oude kaas, koffie en thee staan centraal in dit dieet. Voedsel rijk aan lichaamsvreemde oestrogenen is vooral aanwezig in vlees, bier, allerlei sojaproducten, kunstmatige zoet- , geur- , kleur- en smaakstoffen en in groenen en fruit van niet biologische oorsprong. Beperk het gebruik hiervan om overgewicht en andere aandoeningen te voorkomen.

 

Tags: overgewicht, zwaarlijvigheid, obesitas, afvallen, vermageren, dieet, hormonen

Loading Comments...

Comments

{ds_PageTotalItemCount} commentcomments
{pvComments::date}
{pvComments::comment}

Post a Comment

Health Blogs
Close