bekungmama Profile

Ayus Abdullah

Join Date:
2013-01-02

About
Ayus abdullah ibu kenapa 4 org anak. Sangat berminat dgn cara siihat utk dapatkan perut kempis slps bersalin.
My Social profiles

Blogs Owned

1. Tips Mengempiskan Perut Selepas Bersalin

Tips mendapatkan perut kempis selepas bersalin tanpa pil pelangsing.Tapi dengan mengamalkan diet yang seimbang dan senaman yang sesuai mampu membuatkan kita kelihatan cantik dan sihat.

Tags: ibu berpantang, perut kempis lepas bersalin, perut buncit lepas bersalin, bengkung lepas pantang, bengkung zap on

Latest Blog Posts

  • Tips Ibu Hamil
    on Jan 8, 2013 in Ibu dan Bayi
    1. Pola PemakananPola pemakanan mestilah  berasaskan piramid makanan. Ibu hamil digalakan makan ak lebih banyak bijirin dan produk bijirin, diikuti sayur-sayuran dan buah-buahan; sumber protein, hasil tenusu dan kurangkan makanan manis, bergaram...
  • Laptop Bahaya Kepada Ibu Mengandung
    on Jan 8, 2013 in Ibu dan Bayi
    Skank ni ramai ibu-ibu suka online terutama yang tengah berpantang.Al-maklumlah bosan  xder buat apa-apa.so kat sy ni saya nk share la,cara nk online tp selamat.Jom baca..  Cara penggunaan laptop yang salah boleh membahayakan bayi dalam kan...
  • Bersyukur dilahirkan sebagai Wanita
    on Jan 8, 2013 in Ibu dan Bayi
    Entry kali ni,membuatkan hati ini,memanjatkan rasa kesyukuran pdNYA kerana dilahirkan sebagai wanita.Kekadang  tanpa kita sedar ,kita asyik sangat merungut krn dilahirkan sbg wanita.Apa tdknya,sebagai wanita kita lah tukang masak,tukang cuci,tuk...
  • Makan untuk Langsing
    on Jan 7, 2013 in Tips dan Petua Langsing
    Tajuk post sikit  punya gempak..msrti ramai nk tau kan..kan..kan..Semunya ni tentang pemakanan..Sapa la kata kalau nak kurus kena berlapar.Mitos yang salah.Dah la kena berlapar,pastu tak sihat pula.Tak perlu pon sebenarnya.Maklumat  kat baw...
  • Yogurt
    on Jan 6, 2013 in Info Sihat
    Yogurt bukan sekadar sedap dan menyelerakan tetapi baik untuk kesihatan .Pelbagai jenis yogurt dengan pelbagai perisa yang ada dekat pasaran. Menurut kajian terbaru yang telah diterbitkan di dalam International Journal of Obesity, 2005, hasil kajian...
  • Tentang Epal
    on Jan 2, 2013 in Info Sihat
    Tahukah Anda.. Ada kajian mendapati seseorang yang mengambil sebiji epal sebelum menikmati hidangan mampu mengurangkan kadar kenaikan berat badan sebanyak 33 peratus berbanding orang yang tidak mengamalkannya...
  • Kurangkan Santan, Gula & Garam
    on Jan 2, 2013 in Tips dan Petua Langsing
    Kurangkan santan ,garam dan gula dalam masakan kita. Santan boleh diganti dengan susu rendah lemak,garam biasa boleh diganti dengan garam bukit.Gula ambil dalam kuantiti yang sedikit.
  • Petua Mudah Bersalin
    on Jan 1, 2013 in Tips dan Petua Langsing
    Petua ni admin dapat  dari  sorang blogger.Admin share utk tatapan umum Minum Minyak Tanak Semasa kandungan berusia 6 bulan minum minyak tanak (santan kelapa tua yang ditanak sehingga menjadi minyak) sekurang-kurangnya 3 kali semingg...
  • Cara Memegang Bayi Baru Lahir
    on Dec 31, 2012 in Ibu dan Bayi
    Admin nak share somthing yang menarik iaitu bagimana caranya nk pegang baby y baru lahir. Admin pasti sesangat la,Tak semua ibu-ibu di luar sana tahu,walaupun dah lama jadi ibu.. Jom baca.. Pastikan ibu mendakap erat bayi, terutamanya pada minggu-mi...
  • Makanan utk Ibu Hamil
    on Dec 31, 2012 in Ibu dan Bayi
    Antara makanana yang sesuai dimakan oleh ibu hamil ialah: 1.Susu 2.Telur 3. Ayam 4.Yogurt 5.Oat & gandum 6.Kacang Merah 7.Brokoli...
  • Perkara- perkara yang Perlu dielakkan semasa Kehamilan
    on Dec 30, 2012 in Ibu dan Bayi
    1) Aspirin Merupakan sejenis ubat yang akan menyebabkan jumlah cecair amnion menjadi sedikit, ini akan mengurangkan aliran darah di dalam otak bayi. 2) Alkohol Akan meracun sel-sel di dalam tubuh janin yang sedang membesar 3) Litium Ubat yang ber...
  • Menu Berpantang
    on Dec 29, 2012 in Resepi
    Ikan Haruan Asam KukusBahan-bahan: 1 ekor ikan haruan 1 cawan air asam jawa 3 sudu makan minyak jagung 2 sudu makan kicap cair 1 sudu makan serbuk lada hitam sudu teh gula pasir 1 sudu teh tepung jagung - campurkan sedikit air 1 tangkai daun kesum 1...
  • Menu Berpantang
    on Dec 29, 2012 in Resepi
    Haruan Panggang Halia   Bahan - bahan: 1 ekor ikan haruan 1 biji limau nipis [ambilkan jusnya] 2 s/b minyak 1/2 cawan air 1 sudu kecil cuka 1 helai daun kunyit - dihiris halus] garam Bahan-bahan rempah: 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu...
  • Menu Berpantang
    on Dec 29, 2012 in Resepi
    Sup Ikan Haruan Bahan-bahan: 1 ekor ikan haruan 2 cawan air 2 sudu makan minyak jagung 1 keping asam keping Garam secukup rasa Daun bawang & daun sup – dihiris Bahan untuk dikisar: 1 sudu makan lada hitam 3 ulas bawang merah 2 ulas bawang...
  • Langsing dengan Teh
    on Dec 23, 2012 in Tips dan Petua Langsing
     Cara- caranya: Sebelum sarapan pagi,anda boleh mengamalkan minum teh tanpa gula dan perahkan jus limau kasturi ke dalam teh anda.
  • Makan untuk Langsing
    on Dec 23, 2012 in Tips dan Petua Langsing
    Tipsnya ialah:1.Elakkan makanan ringan 2.Hadkan makanan tinggi karbohidrat 3.Kurangkan sumber protein 4.Pilih menu makanan yang betul mengikut piramid makanan...
  • Minyak Zaitun Kempiskan Perut
    on Dec 23, 2012 in Tips dan Petua Langsing
     Tambahkan 2 sudu makan minyak zaitun ke dalam masakan yang berminyak, bersantan, berlemak atau berkolesterol tinggi seperti kambing, lembu, kerbau, udang dan sebagainya. Dengan kaedah ini, semua lemak akan menjadi sisa tanpa diserap ke dala...
  • Langsing dengan Daun Cekur
    on Dec 23, 2012 in Tips dan Petua Langsing
     Cara-caranya:1.Ambil segenggam daun cekur, tepung beras, asam jawa, gula merah, gula pasir dan garam. 2.Campurkan kesemua bahan tadi dan ditumbuk halus. 3.Masukkan 1/2 gelas air. 4.Tapis dan minum selama 4 hari berturut- turut.
  • Khasiat Teh Hijau
    on Dec 23, 2012 in Info Sihat
     Tahukah Anda...Kajian di Jurnal Antarabangsa obesiti, polyphenol mendapati, teh hijau dapat menjaga berat badan stabil dan boleh meningkatkan metabolisme serta turut membantu membakar lemak dalam tubuh dengan lebih mudah.
  • Langsing dengan Asam Jawa
    on Dec 23, 2012 in Tips dan Petua Langsing
    Cara-caranya:1.Ramas air asam jawa dalam 1 gelas. 2.Masukkan air tadi ke dalam peti sejuk. 3.Minum air tersebut selepas  makan tengah hari atau selepas makan malam.

Favorite Blogs (1)

1
Blogs
0
Followers
0
Following
Loading Comments...

My Wall

{ds_PageTotalItemCount} commentcomments
{pvComments::date}
{pvComments::comment}

Post a Comment

Log in or Register to place a comment

Close