newresepi Profile

newresepi

Join Date:
2016-08-07

Blogs Owned

1. Resepi Masakan Malaysia

Resepi Masakan Malaysia

Tags: resepi, masakan, malaysia, resipi, recipes

Latest Blog Posts

  • Sup Suhun dan Bebola Ayam
    on Sep 23, 2016 in Ayam Bebola Dan Lauk Suhun Sup
    Bahan-bahan:Suhun utk 2 org makan - nk guna bihun pun boleh1/2 cm halia1/2 kiub ayam8 bj chicken ball- belah 2 jika suka2 bj cili padi- belah tgh1 pokok sawi1/2 btg carrot 2 bj telurGaramair secukupnyaCara-cara:Panaskan air dan masukkan halia, k...
  • Bihun Sup versi Diet
    on Sep 23, 2016 in Bihun Diet Ringan Sup Versi
    Bahan-bahan:Bihun- utk 2 org mkn - rendam sampai lembut1 keping dada ayam- isi sahaja, kerat ikut suka1/2 bj bawang besar- mayang2 ulas bawang putih- ketuk1 inch halia- ketuk1 sk sos tiramserbuk lada hitam- ikut kesukaan2 btg pokok sawisedikit kobis-...
  • Udang Masak Sos
    on Sep 23, 2016 in Lauk Masak Sos Udang
    Bahan-bahan (agak2 je ni ye):1kg udang - buang kepala dan bersihkan1 bj bawang besar- dadu2 ulas bawang putih- tumbuk1/2 cm halia- tumbuk2 bj cili merah1 btg serai- ketuk2 sb sos tiram1/2 cawan sos cili1/2 cawan sos tomatogaramoptional:timun- buang b...
  • Ayam Panggang Berempah
    on Sep 23, 2016 in Ayam Berempah Lauk Panggang
    Bahan:1 ekor ayam - bersih dan keringkan..(*saya kerat ayam kpd 8 bahagian)Bahan Mesin:-10 ulas bawang merah3 ulas bawang putih3 inci halia2 sudu besar rempah kurma2 sudu besar gula1 sudu besar minyakgaram secukupnyaCara-Cara:-Gaulkan kesemua bahan m...
  • Nasi Kari Ayam
    on Sep 23, 2016 in Ayam Kari Nasi Ringan
    Bahan:3 cawan beras basmathi1/2 ekor ayam ataupun lebih dipotong biasa4 sudu besar butter atau majerin8 cawan santan dari sebiji kelapa - utk separuh resepi,saya letak 50ml santan kotak je3 sudu besar rempah kari4 ulas bawang merah dihiris2 ulas bawa...
  • Angel Hair Goreng Pedas Berempah
    on Sep 23, 2016 in Angel Berempah Goreng Hair pedas Ringan
    Bahan:200 gm angel hair150gm daging kisar - saya guna chicken ball, sosej, dan crab stick3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang1 labu bawang besar *1 biji tomato (besar) * (*dipotong dadu)1/3 biji capsicum merah *1/3 biji capsicum hijau * (* dip...
  • Spagetti Lemak Pedas dan Simple Roast ChickenBAHAN-BAHANNYA :1/2 cekak spaghetti2 biji tomato ceri tomato, hiris bulat1/4 bahagian red capsicum, dadu 1/4 bahagian green capsicum, dadu 1/4 bahagian yellow capsicum, dadu1 helai bay leaf3 biji cii padi, hiris halus (optional)1/2 camca te...
  • Up-side Down Pizza
    on Sep 22, 2016 in Down Pizza Ringan Up-side
    Dough:2 bj telur1 c susu1 c tepung1 sb minyak1/2 sk garamCara-cara:gaul sebati (me guna mixer) semua bahan.sedia utk digunaFilling:1 keping dada ayam- kerat24 sosej/hotdog- kerat21/2 tin cendawan butang- hiris1/2 bawang besar- dadu3 ulas bawang putih...
  • Chicken Pie with Hashbrown Topping
    on Sep 22, 2016 in Chicken Hashbrown Pie Ringan Topping with
    .Bahan-bahan:200 g Hash brown2 sudu kecil mentega2 keping dada ayam- di dadu1 paket serbuk mushroom soup1 biji bawang besar- dadu1 sudu besar mentega1/2 batang lobak merah- di sagat2 btg saleri- di dadu½ cawan corn kernel2 sudu besar tepung gandum1...
  • Steamed Chicken with Brocolli
    on Sep 22, 2016 in Brocolli Chisken Lauk Steamed with
    Bahan-bahan:1/4 ekor ayam2 ulas bawang putih - tumbuk1 inch halia - tumbuk2 sk sos tiram1 sk minyak bijan1 pokok brokoli (saiz kecil)garam secukupnyasedikit lada hitam - jika sukaCara-cara:Bersihkan ayam dan gaul bersama bawang putih, halia, 1 sk sos...
  • Nasi Beringin
    on Sep 22, 2016 in Beringin Nasi Ringan
    Bahan-bahan:4 cawan beras basmathi41/2 cawan santan2 sudu besar minyak sapi/marjerin2 batang serai(mayang bulat nipis2)- saya titik aje5 ulas bawang merah(mayang nipis)2ulas bawng putih(mayang nipis)3 cm halia(ditumbuk lumat)4 helai daun pandan2 cm k...
  • Nasi Harissa
    on Sep 22, 2016 in Harissa Nasi Ringan
    Bahan-bahan:1kg beras basmathi - sayaguna faiza herba ponniair ikut padat beras dan lebihkan 100ml3 labu bawang besar - dihiris500g lobak merah/karot - diparut kasar3 ikat daun ketumbar - ambil akarnya, dibersihkan dan kisar bersama 5 batang cili hij...
  • Dori Sweet Sour
    on Sep 22, 2016 in Dori Lauk Sour Sweet
    Bahan-bahan:1 filet ikan dori- salut tepung jagung dan goreng garing1 bj bawang besar- dadu2 ulas bawang putih- tumbuk1 icnh halia- tumbuk3 bj cili api- just belah tengah sket- kalau ada budak2 tak perlu letak2 bj cili merah- hiris2 sb sos tiram1/4 c...
  • Pau Kastad
    on Sep 22, 2016 in kastad Pau Ringan
    Bahan:230g tepung pau  - saya pun guna tepung gandum50g tepung kastard2 sudu teh yis segera (mauripan)15g susu tepung50g gula kastor1 putih telur115ml air20g shorteningCara:Campur tepung pau, tepung kastard, yis, susu tepong dan gula kastor. Gau...
  • Nasi Minyak Lobak Merah
    on Sep 22, 2016 in Lobak Merah Minyak Nasi Ringan
    Bahan-bahan:2 cawan beras1/2 cwn susu sejat air secukupnya - mcm masak nasi biasa ye, cuma kurangkan sebab dh letak susu tu1 sb besar butter 1 sb minyak masak - saya guna olive oil1 labu bawang besar- mayang2 ulas bawang putih- tumbuk1 inch...
  • Ayam Bakar Mayonis
    on Sep 22, 2016 in Ayam Bakar Lauk Mayonis
    Bahan-bahan ( 2-3 orang )8 ketul drumstick - sayaguna 1/2 ekor ayam1 sudu besar mayonis1 kiub ayam - xletak, ganti ngan garam1 sudu besar kicap manis1 sudu besar sos tiramLada hitam secukupnya-tumbuk2 ulas bawang putih-tumbuk1/2cm halia-tumbukCara-ca...
  • Pais Ayam Temasik
    on Sep 22, 2016 in Ayam Lauk Pais Temasik
    Bahan-bahan:1 ekor ayam dibelah dua- dibersihkan - saya guna ayam yg dh potong21 helai daun kunyit dihiris2 helai daun limau purut disiat2 cawan santan(1 biji kelapa)- saya guna santan kotak2 sudu makan gula melaka -saya letak sedikit sahaja1 sudu ma...
  • Ayam Selasih Vietnam
    on Sep 22, 2016 in Ayam Lauk Selasih Vietnam
    Bahan-bahan:600g ayam - dipotong kecil3 batang serai- ketukGaram1 bj limau nipis- ambil jusSegenggam daun pudinaKacang buncis secukupnyaBahan Perap:1 bj bawang besar4 ulas bawang putih1 cm halia1 sb sos ikan1 sk serbuk lada putihBahan kisar:10 tangka...
  • Khao Mok Gai (Nasi Komok aka Nasi Minyak Thai)
    on Sep 22, 2016 in Gai Khao Komok Minyak Mok Nasi Ringan Thai
    Rempah Komok:2 sk serbuk kari ayam/daging1 sk serbuk kunyit1 sk serbuk ketumbar1/2 sk serbuk jintan putih1/2 sk serbuk jintan manis1/2 sk serbuk kayu manis - saya xletak sbb dh letak rempah kasar kayu manis1 sk garam1sk gula - saya xletak Bahan-...
  • Nasi Ayam Daun Selasih
    on Sep 22, 2016 in Ayam Daun Nasi Ringan Selasih
    Bahan-bahan:2 bj bawang besar - kisar5 ulas bawang putih- kisar1 sb serbuk lada putih1 sb serbuk jintan manis1 batang kayu manis2 kuntum  bunga lawang4 bj  buah pelaga4 bj bunga cengkih4 cawan beras (cuci dan toskan)1 cawan daun selasih - k...
1
Blogs
0
Followers
0
Following
Loading Comments...

My Wall

{ds_PageTotalItemCount} commentcomments
{pvComments::date}
{pvComments::comment}

Post a Comment

Log in or Register to place a comment

Close